de biotoop, 2023

De vijfde editie van Het Rumoer festival werd als altijd gehouden op een bijzondere plek. Dit keer was dat de Biotoop in Haren. Voormalig gebouw van de Rijksuniversiteit en gemeentelijk monument. Donderdag 28 september 2023 waren we te gast in de E-vleugel, oudste gedeelte van De Biotoop en thuishaven van woongroep Bonobo. De voormalige snijzaal, waar vroeger dieren werden ontleed, wordt nu door de woongroep gebruikt als gemeenschappelijke ruimte. Het Rumoer zette op deze mooie plek een aantal bijzondere acts neer.

Van akoestisch naar drones en van drones naar ambient, van ambient naar punkrock en screamo en van punkrock en screamo naar analoge synths, akoestisch. Daarnaast nog een glitchende video-installatie. Ongetwijfeld het breedste palet aan acts dat we bij Het Rumoer op één avond hebben laten zien.

 
Het Rumoer event poster 2023
Poster: Volker Störtebeker

LINE UP

JAN BART LEEUW

Jan Bart Leeuw is op veel fronten actief. Van het spelen van harmonium bij singer-songwriter ‘I Took Your Name’ tot het grooven op de basgitaar bij crossover hiphopband ‘Waan van de Dag’. Voor Het Rumoer zal hij echter iets volledig nieuws doen: het uitvoeren van zijn eigen gitaarwerk.
Eerder dit jaar bracht hij onder eigen naam een EP uit en deze nummers (plus meer) worden bij Het Rumoer voor het eerst live ten gehore gebracht.
Jan Bart zal worden ondersteund door percussionist Edwin van der Wolf, die ook op de EP te horen is: https://janbartleeuw.bandcamp.com/

Foto: Jasper Bolderdijk

TRANSTILLA

Transtilla bestaat uit Anne-Chris Bakker en Romke Kleefstra, die de afgelopen vijftien jaar een behoorlijk oeuvre hebben opgebouwd, aanvankelijk met het trio Kleefstra|Bakker|Kleefstra en sinds 2019 als duo in Transtilla. In 2019 bracht Transtilla twee albums uit, respectievelijk op de Duitse labels Opa Loka Records en Midira Records. Beide bewegen zich van geïmproviseerde donkere ambient-texturen, melodieuzere stukken tot diepe, donkere drones die soms lijken te verwijzen naar bands als Labradford, Main en het Kranky-label in het algemeen. Dit jaar verschijnt het derde album van Transtilla op Midira, waarmee hun muziek een paar stappen verder gaat. Transtilla III is een zeer gevarieerde en dynamische plaat, waar het duo van een dwingende rusteloosheid naar een ingetogen rust beweegt, van industriële noise naar minimal klassieke sereniteit, van donker naar licht en weer terug. Niet voor niets is Transtilla III het resultaat van een bewogen periode van liefde en dood voor Transtilla, waarnaar de tracks direct en indirect verwijzen. Voor het Rumoer Festival bestaat het optreden van Transtilla uit een solo van Romke Kleefstra, aangezien Anne-Chris Bakker momenteel tijdelijk in Noorwegen verblijft.

HAMSTERWOEDE

Hamsterwoede (Martin J. Fischer Kloos) maakt van alles, het liefst van kleine hoeveelheden data: enen en nullen zeg maar. Vooral in z’n breiwerk kan je dat goed zien. Maar hij zoekt ook graag de foutjes op, en als ze er niet zijn dan maakt hij ze. Voor Het Rumoer laat hij wat van z’n elektronisch vakkundig kapot gemaakte video-apparatuur uit de jaren ’90 zien.

JAN KLUG

Jan Klug is a musician and media artist from Germany who got stuck in Groningen in 1995. Since then, he weaves together soundscapes by transforming and layering live-produced sounds from different sources – saxophones, synthesizers, theremin and the self-developed pataphone – into sonic landscapes that stretch between the dark fields of meditative ambient to the glitchy spikes of abstract noise.
To transcend into an augmented and transformed state of being, to experience the ‘now’ moment in free improvisation, and to research the altered perception of time within that moment. And to invite an audience to join the trip.
http://www.janklug.com 

 

DOOIE MUS

Dooie Mus is een screamo band uit Haarlem. Met slechts twee personen wordt er een flinke bak aan herrie gemaakt. Inspiratie voor de nummers komen vanuit allerlei richtingen, vooral van bands die de leden tof vinden. Zo ontstaat er een mix van screamo (het hoofdingrediënt), post-rock, emoviolence en punk. Alhoewel genres natuurlijk ook maar hokjes zijn. Anyhow Dooie Mus is Danny op gitaar en Joran op drums die hun best doen om artistieke vrijheid los te laten op muziek waarvan ze houden en samen liedjes daarvan te maken.

OTHERNODE

Othernode offers eclectic electronic (eclectronic) musings ranging from tribal electronica & dub, as well as tech hop & voodoo pop, to noise and atmospheric soundscapes, which he generally performs live on a modular synthesizer system.

The person behind Othernode is Groningen based artist, researcher and speculative multi-media practitioner Hannes Arvid Andersson who often collaborates with artists, collectives and others in a wide range of medias and configurations, such as in the audio-visual projects “The Fujiwara Effect” and “A63N7”, and in addition to the Othernode also performs and produces music under the aliases of ‘Anothernode’ & ‘ADDJ’.

ALL SOCIALS: @othernode

Spotify: https://open.spotify.com/artist/4wCuUBMJKlAlinUvkHAvtK?si=sp0wV-7VQGaeOBN3A6PDSA

Soundcloud: https://soundcloud.com/othernode

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCtJLDXCUANgVIv1ryCvcrsQ

LIVE:

Audiovisual Live Session @NP3, Groningen: https://vimeo.com/699836470

@Modular Music Magazine: https://youtu.be/8F6fzkWpY30?si=CjaicuvLKuImkxz6